Novosti

U BEOGRADU ODRŽAN 1. REGIONALNI FORUM O ZAVISNOSTI I OPORAVKU OD DROGA

 

 

U periodu od 19.11.2019. godine u Beogradu održan je 1. regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga, a na kojem su učešće imali i predstavnici iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac-Mr sci. med. dr Gunjević Persa, psihijatar i Ognjen Pjano, diplomirani psiholog. Na otvaranju konferencije, učesnicima su se obratili predstavnici ključnih institucija i donosioci odluka iz oblasti zavisnosti i zloupotrebe droga i to: Milan Pekić (Kancelarija za borbu protiv droga- Vlada Srbija), Ilija Plavšić (MUP Republike Srpske), Jasna Sekulić (Ministarstvo zdravlja Crne Gore), Aleksandar Žugić (Udruženje Izlazak-Srbija), Esbjorn Hourmberg (Svjetska federacija protiv droga WFAD-Švedska), Miloš Stojanović (Kancelarija UN-a za droge i kriminal-Srbija), Sanja Mikulić (Zavod za javno zdravstvo-Hrvatska).
Poseban akcenat stavljen je na multidisciplinirani pristup u zbrinjavanju zavisnika od droga i na koncept oporavka od istih. Tri renomirana svjetska stručnjaka i univerzitetska profesora su dali svoj doprinos učešćem na ovom regionalnom forumu i to: David Best (Univerzitet Derby-Velika Britanija) koji je izlagao temu „Život u oporavku na Balkanu“. Takođe, iz Velike Britanije na temu „Putovanje ka oporavku: put kojim se rjeđe ide“, govorio je Rowdy Yates. O temi „Uloga tretmana u oporavku od zavisnosti“ govorio je profesor Wouter Vanderplasschen iz Belgije, a sa Univerziteta u Gentu. U sklopu jedne od plenarnih sesija ovog foruma, predstavnici Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima institucija koje djeluju na području BiH, Crne Gore i Srbije u suzbijanju i borbi protiv zavisnosti od droga. To su bili predstavnici iz Udruženja Proslavi Oporavak (BiH), NVO Preporod (Crna Gora), Kancelarija za borbu protiv droga iz Srbije, kao i NVO Izlazak-Srbija.
Posebnu podršku regionalnom forumu, a i projektu „Biram oporavak“ je dala predstavnica WFAD-a Linda Nilson. O svjetskim trendovima na području politika o drogama govorili su iz kancelarije UN-a o suzbijanju droge i kriminala i to Billie Watware (Austrija), Kevin Sabet iz Sjedinjenih Američkih Država, Stig Erik Sorheim iz Norveške. Poseban osvrt na primjenu medicinskog kanibasa je prezentovao psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče-Hrvatska. Učesnici konferencije su imali priliku da prisustvuju radionicama na teme rezidencijalnog tretmana, prevencije, medicinski potpomognutog oporavka i resocijalizacije u procesu oporavka.
S obzirom da je skup okupio blizu 170 stručnjaka različitih profila koji na individualan način prilaze u svom radu na pomenute teme, na ovom forumu su se mogla razmijeniti različita korisna, stručna iskustva u naučno-istraživačkom i stručnom radu na terenu problematike zavisnosti i oporavka o droga.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *