Održan okrugli sto povodom Međunarodnog dana socijalne pravde „Uloga socijalnih radnika u očuvanju ljudskog dostojanstva kroz podršku svjedocima“

Dana, 20.02.2018. godine održan je okrugli sto povodom Međunarodnog dana socijalne pravde pod nazivom „Uloga socijalnih radnika u očuvanju ljudskog dostojanstva kroz podršku svjedocima“ na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Suzana Vučković, socijalna radnica u Zavodu za forenzičku psihijatriju prisustvovala je okruglom stolu i razmijenila iskustva sa ostalim učesnicima.

Jedna od uvodničarki na okruglom stolu mr.sc. Alma Taso-Deljković, šef Odjeljenja za podršku svjedocima Suda BiH je istakla značaj multidisciplinarnog pristupa pružanju podrške svjedocima i predstavila istorijat Odjeljenja za podršku svjedocima koje postoji od 2005. godine.

 

Emina Kadić, dipl.scr., psihoterapeut, službenik za podršku svjedocima Odjela za podršku svjedocima Kantonalnog suda u Sarajevu i inicijator okruglog stola, govorila je fazama podrške prije, tokom i nakon svjedočenja. Takođe je govorila o značaju psihosocijalnog pristupa koji podrazumijeva zainteresovanost za pojedinca i njegovo socijalno okruženje.

Ispred Odjeljenja za podršku svjedocima Suda BiH govorile su socijalne radnice mr.sc. Šejla Deljanin i Berina Smajić, dipl.scr. koje su predstavile konkretna iskustva u radu sa svjedocima žrtvama ratnih zločina.

Zbog kompleksnosti poslova koje obavljaju i svakodnevnu izloženost traumatičnim sadržajima svjedoka govorilo se i o riziku od profesionalnog sagorijevanja i potrebi za samozaštitom službenika koji rade sa svjedocima. Značajno je naglasiti da u Odjeljenju za podršku svjedocima Suda BiH već tri godine postoji supervizija. Uz profesionalan odnos, multidisciplinaran pristup i brojne edukacije uposlenici odjeljenja za podršku svjedocima na državnom i kantonalnom nivou olakšavaju proces davanja izjave i svjedočenja.


JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, 2018

One thought on “Održan okrugli sto povodom Međunarodnog dana socijalne pravde „Uloga socijalnih radnika u očuvanju ljudskog dostojanstva kroz podršku svjedocima“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *