Novosti

USPJEŠNO ZAVRŠENA STRUČNO-NAUČNA KONFERENCIJA „PRVI FORENZIČKI SUSRETI SOKOLAC 2018 GODINE“

U petak 22. Juna u organizaciji Zavoda za forenzičku psihijatriju, Sokolac uspješno je organizovana stručno-naučna Konferenciju psihijatara i pravnika BiH sa regionalnim učešćem pod nazivom „Prvi forenzički susreti-Sokolac 2018 godine“.

Konferenciji su prisustvovali ugledni gosti iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Bojan Koprivica, direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, pozdravio je prisutne goste, organizacioni odbor i posjetioce konferencije, te naglasio kako je Konferencija opravdala očekivanja. Izrazio je nadu i da će pomenuti susreti eminentnih psihijatara i pravnika, idućih godina prerasti u tradiciju.

Nakon g. Koprivice, prisutne je pozdravio  i Mustafa Bisić, pomoćnik Ministra pravde Bosne i Hercegovine. Bisić je rekao da mu je velika čast biti na konferenciji ispred ministarstva te je prenio prisutnima pozdrave ministra Josipa Grubeše, koji je takođe pozdravio oragnizacioni odbor i učesnike konferencije.

 

Konferencija se sastojala iz dva dijela. Prvi dio su bila petnaestominutna izlaganja stručnjaka  po zadanim temama, dok se drugi dio konferencije odnosio na diskusiju između učesnika i zaključke.

Predavači Konferencije bili su eminenti stručnjaci: Profesor doktor Ratko Kovačević, akademik profesor doktor Miodrag Simović, profesor doktor Mira Spremo, mr sci. Dr Persa Gunjević, prof. dr Vojislav Đurić,  prof. dr Sanja Vukadinović, prof. dr Nera Zivlak Radulović, prof. dr Abdulah Kučukalić, prof. dr Vlado Jukić, prof. dr Snežana Marijanović, prof. dr Spasenija Ćeranić, prim. dr Spasenija Ćeranić, prim. dr Sanja Stanojković.

Cilj Konferencije bio je da se učesnici u radu konferencije više upoznaju sa temom: „Liječenje forenzičkih pacijenata“.

Naročitu pažnju prisutnih učesniika i gostiju izazvalo je predavanje vrsnog stručnjaka sa dugogodišnjim radno-naučnim iskustvom Prof. dr Ratka Kovačevića, koji je referisao temu: „Institucionalni okviri u tretmanu forenzičkih pacijenata“.

Akademik Prof. dr Miodrag Simović, sudija Ustavnog suda BiH, prezentovao je referat koji se bavio: „Zaštitom lica sa društvenim smetnjama u krivičnom postupku u BiH: zakonsko uređenje i međunardoni standardi“.

Ostaje nada kao i svojevrsni generalni zaključak Konferencije, da će se metodologije i preporuke koje su se mogle čuti od eminentnih predavača iz nekoliko oblasti, u što skorije vrijeme na adekvatan i pravovremen način primjeniti u praksi a sve u cilju kako bi krajnji korisnici forenzičkih usluga, pacijenti, osjetili pozitivne pomake kroz stručan pristup u radu ali i adekvatna postojeća zakonska rješenja.

« 1 од 2 »

Konferencija je akreditovana kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske


Video: Nedeljko Žugić, Ljudi Govore

 


JZU „Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac“, 2018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *