Novosti

Radnici odsjeka za rehabilitaciju i resocijalizaciju JZU „Zavoda za forenzičku psihijatriju“ prisustvovali trodnevnoj obuci

U okviru radionice „Jačanje kapaciteta osoblja za proširenje rehabilitacionih usluga u okviru okupacione terapije“ vrši se dodatna obuka okupacionih terapeuta u izradi kozmetičkih i higijenskih sredstava u svrhu jačanja kompetencija okupacionih terapeuta  BuH u radu sa klijentima sa teškim mentalnim poteškoćama.

U pitanju je trodnevna radionica za osoblje i pacijente Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo – Bolnice Jagomir, koja je počela 26.9.2019. godine i trajaće do subote 28.9.2019. godine. Izrada sapuna, zubnih pasti, šumećih kugli i masažnih pločica kao jedan vid okupacione terapije se pokazala kao veoma efikasan način rada sa pacijentima. Važno je napomenuti da se radi o jednostavnim tehnikama prilagođenim mogućnostima pacijenata, a sam proces ne zahtjeva velika ulaganja i može biti ekonomski održiv. Pored osoblja i pacijenata Bolnice Jagomir, na radionici učestvuju i predstavnici Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac i profesionalci i korisnici Udruženja za zaštitu mentalnog zdravlja „Menssana“ Sarajevo. Voditeljica radionice je Maida Ibrahimagić Sarajlić.

Okupaciona terapaija ima veliki značaj u dugotrajnom programu tretmana lica koja žive sa mentalnim poremećajima, a promoviše razvoj vještina i podsticanje nezavisnosti u aktivnostima svakodnevnog života, ali i poboljšava kvalitet usluga institucija koje se bave jačanjem mentalnog zdravlja.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovom prilikom se zahvaljujemo psihijatrijskoj bolnici „Jagomir“ koja je dio svog doniranog materijala ustupila i Zavodu za forenzičku psihijatriju.

Trodnevnoj obuci prisustvovali su i radnici odsjeka za rehabilitaciu i resocijalizaciju JZU „Zavoda za forenzičku psihijatriju“ Sokolac.


JZU „Zavod za forenzičku psihijatriju“ Sokolac 2019

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *